HÍREK
FŐOLDAL
4
3
2
1
4
3
2
1
A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a katasztrófavédelemmel. A társadalmi szerepvállalás vonatkozásában az országos egyesület számára is meghatározó a polgárok biztonsága, mind a szárazföldön, mind a vízen, amennyiben a teljes tevékenységüket vesszük figyelembe.

A biztonság mellett az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek az egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Így egy országos rendezvényen is, név szerint a 2021-es szervezésű „Challenge Day”-en mozdult közösen az egyesület Tolna megyei tagszervezetének néhány tagja, akik a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos, vagy éppen rendvédelmi alkalmazottjaként teljesítenek szolgálatot.

A lelkes csapat egy tolnaikumot választott a sportfoglalkozás színhelyének. A szekszárdi Bati-kereszt kilátó lépcsőin egy váltófutás keretében tudhatnak a hátuk mögött, vagy éppen talpuk alatt összesen valamivel több, mint 1000 lépcsőfokot. A kihívást komolyan véve, valamint a tűzoltó hivatás előtt tisztelegve a férfitagok teljes tűzoltó bevetési védőruhában, légzésvédelem mellett futottak fel a 15 méter magas padlószinttel rendelkező építményre.

A KIHÍVÁS NAPJA - A TOLNA MEGYEI TAGSZERVEZET TELJESÍTETTE!
2021-06-07
Idén negyedik alkalommal, Simontornyán tartotta meg regionális szakmai napját a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Az eseményre a Fejér, Baranya, Somogy és Tolna megyei tagszervezetek képviselői kaptak meghívást. A vár lovagtermében mondott köszöntőt Torma József Simontornya polgármestere, aki beszélt többek között a város történelméről, jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli tervekről. Üdvözlő beszédükben Dobai Sándor elnök, valamint Nagyné Borbandi Judit tű. ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes asszony is pozitívan értékelték az Egyesület pandémia alatt végzett munkáját.

A köszöntőt követően a résztvevők a várban, tárlatvezetés keretében ismerkedtek a város történetével. A bemutató során láthattak egy lovagi párbajt, fegyverbemutatót, valamint a vár egyik ágyúja is eldördült. Ezután egy szakmai előadás következett, melyet Tobak Ferenc tartott a VR szemüvegről és annak felhasználási lehetőségeiről. Ezek a programok többek között tűzmegelőzési, 360°-os kamerával felvett kisfilmek, melyek a veszélyek, illetve azok megelőzésére, valamint különböző magatartási formákra hívják fel a figyelmet. A bemutatott eszközöket a résztvevők ki is próbálhatták.

A program zárásaként Dobai Sándor elnök megköszönte mindenki részvételét és elmondta, hogy az új technológia rendkívül hasznos ismereteket, új megközelítési módot ad a polgárok biztonságának fokozásában.

Az Egyesület, munkavállalói számára - a Vezetőség és a Titkárság szervezésében - a hosszú bezártság és a home office feledtetésére június 4-én, pénteken, a budapesti Noé Hotelben RSOE Napot tartott.

Az esemény remek napos időben, jó hangulatban telt, mely során a munkatársak kötetlen szakmai eszmecserét és baráti beszélgetéseket folytattak egymás között, megismerhették az újonnan becsatlakozókat, valamint a régi kapcsolatokat is felfrissíthették. Emellett asztalitenisz és csocsó mérkőzéseken mérhették össze tudásukat, ügyességüket. A Duna közelsége miatt vízparti sétára is lehetősége nyílt a kollégáknak.

Az ebéd elfogyasztása előtt Dobai Sándor elnök, valamint Kovács Csaba vezérigazgató rövid köszöntőjükben kitértek a pandémia okozta online kommunikáció kialakítására, és örömüket fejezték ki, hogy az eddigi virtuális kapcsolat után ismét „élőben” láthatjuk egymást. Ezt követően Schober Andor bronz fokozatú kitüntetésének átadásra került sor, majd Szász Andor kapott ajándékot, aki 18 évi munka után távozik az Egyesülettől. Ez úton is kívánunk neki sok sikert és egészséget!

Dr. Gschwindt András 1989-től 2011-ig látta el az Egyesület alelnöki tisztségét, jelenleg is a tanácsadó testület tagja. Idén RSOE érdemérem aranyfokozatában részesült, a hosszú, lelkiismeretes és segítő munkájáért, melyet a pandémiás helyzet enyhülése okán személyesen a napokban vehetett át.

A mezőberényi származású, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa idén ünnepelte 80. születésnapját is. Fiatal kora óta érdeklődött a rádió és űrtechnológia iránt. A Műegyetem Űrkutató Csoportja 1970-ben alakult meg, amelynek vezetője lett. Az évek alatt számos, általuk fejlesztett eszköz és berendezés került fel több műholdra, űrállomásra, ezek mind, a magyar űrkutatásnak is kiemelkedő sikert hoztak. Jelenleg a Műegyetemi Rádió Club titkára, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék docense.

Nagy álma, hogy megalkossák Magyarország első műholdját, a 2012. februári kilövéssel valóra is vált, az eszköz neve Masat-1 volt. Az évek során további kettő működőképes űreszközt hoztak létre és lőttek ki, melyek nevei SMOG-P (2019.), ez egyben a világ első, működőképes 1-PocketQubeja, és SMOG-1 (2021.). A SMOG műholdak célja az emberre egyébként ártalmatlan RF-szmog mérése. Ennek eredményeként a világon először a BME honlapján vált elérhetővé egy erre vonatkozó globális térkép. Az Egyesület a programok támogatásához hozzájárult.

Ezúton is kívánunk további sok sikert és egészséget!

Hetedik alkalommal találkoztak a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) természetet szerető tagjai. Ezen alkalommal a Nógrádszakál és Litke települések között található Páris-patak völgye volt a túra helyszíne szombaton.

A hét évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal megszervezett túrázást és családi napot az eddigi évek során mindig áprilisban tartottuk meg. Ez alól a tavalyi és az idei év volt a kivétel a Covid-19 járvány miatt érvényben levő veszélyhelyzeti intézkedések miatt. 2019-ben szeptember 12-én, az idei évben pedig június 19-én, szombat gyűltek össze a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) túrázás iránt érdeklődő tagjai a családtagokkal, gyerekekkel. Az RSOE Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében hetedik alkalommal megvalósuló gyalogtúra bázisának helyszínét a “Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület (továbbiakban: HELP ÖTE) az Ipolytarnóc Község Önkormányzatával közösen biztosította.

Nógrád megye hegyes-völgyes vidéke bővelkedik a látnivalókban, így hosszú évekre előre garantálni lehet, hogy a Karancs Gyalogtúrán részt vevők nem maradnak élmények nélkül a nap végére. Ennek a rendezvénynek célja a nógrádi szét tájak megismertetése és bemutatása, a kellemes kikapcsolódás mellett a kölcsönös szakmai együttműködés elmélyítését is. A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben az évben is ötven főt elérő létszámú csapat töltötte együtt az időt. Már reggel igazi nyári időjárás fogadta a túrára gyülekezőket, ami aztán egésznap ki is tartott. A napindító reggeli természetesen az elmaradhatatlan „nyársalós kenyér” vagy „csurgatós kenyér” volt, amit a salgótarjáni eredetű találmánnyal, azaz a szalonnasütő vassal készített el magának mindenki.

A VII. Karancs Gyalogtúrára a Nógrád megyei tagokon és családtagjaikon túl az ország több pontjáról érkeztek RSOE tagok szintén családosan. A rendezvény délelőtt féltizenegykor a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Először Juhász László tűzoltó alezredes Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az RSOE Nógrád megyei tagszervezet titkára és Lajtár Attila az RSOE vezérigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. Juhász László üdvözölte az RSOE vezetőségét és tagságát képviselő vezérigazgató-helyettest és Rába Lajost, az RSOE elnöki tanácsadót, továbbá a keleti országrészből, a nyírségből, a hajdúságból és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett tagokat. Lajtár Attila tolmácsolta Dobai Sándor RSOE elnökúr üdvözletét, aki más országos rendezvény miatt nem tudott személyesen megjelenni ezen a napon. A Vezérigazgató-helyettes néhány szóban beszélt az RSOE legfrissebb feladatairól és eredményeiről, majd személyes örömét fejezte ki, hogy az egyesület és a tagszervezetek szakmai tevékenysége mellett a tagságnak fontos a szabadidő ilyen típusú, hasznos eltöltései is. Ezt bizonyítja a Karancs Gyalogtúra iránti szép létszámú érdeklődés is. A következő felszólaló Seres Tibor tű. ezredes tűzoltósági főtanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, aki a köszöntő szavait követően a HELP ÖTE részére egy oklevelet adott át. Az egyesület ezt az elismerést a 2021. május 20-án Mátrakeresztesen, a Mátrából lezúduló csapadékvíz által okozott partfalomlásnál végrehajtott beavatkozásával érdemelte ki. Az Igazgató a HELP ÖTE szakmai tevékenységét és önzetlen segítségnyújtását példaként állította a megye hivatásos katasztrófavédelem és az önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek tagjai elé.

A megnyitót követően egy rövid, járművekkel történő utazás után a fő programelemként szolgáló túra a nógrádi “Grand Canyon” területén zajlott. (Bővebben a látnivalókról: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/paris-patak-volgye/ vagy https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/paris-patak-volgye-nogradszakal)

Visszaérkezve a célállomásra finom ebéd várta a résztvevőket, majd a szervezők további tartalmas programokra várták a vállalkozó kedvűeket. Lehetőség nyílt dartsban, lézerharcban is kipróbálni magukat, s a legügyesebbek még értékes ajándékokat is kaptak eredményességükért cserébe. A körültekintő szervezésnek és az aktív közreműködőknek köszönhetően minden korosztály kellemesen tölthette el a szabadidőt, a résztvevők pedig a nap végén már a jövő évi találkozó helyszínét tervezték…

Simontornyai szakmai nap
Találkozó COVID után
A magyar műholdak atyja, dr. Gschwindt András
VII. Karancs Gyalogtúra
2021-06-09
2021-06-15
2021-07-02
2021-06-23
5
5
6
6
FŐOLDAL
HÍREK
4
3
2
1
4
3
2
1
Idén negyedik alkalommal, Simontornyán tartotta meg regionális szakmai napját a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Az eseményre a Fejér, Baranya, Somogy és Tolna megyei tagszervezetek képviselői kaptak meghívást. A vár lovagtermében mondott köszöntőt Torma József Simontornya polgármestere, aki beszélt többek között a város történelméről, jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli tervekről. Üdvözlő beszédükben Dobai Sándor elnök, valamint Nagyné Borbandi Judit tű. ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes asszony is pozitívan értékelték az Egyesület pandémia alatt végzett munkáját.

A köszöntőt követően a résztvevők a várban, tárlatvezetés keretében ismerkedtek a város történetével. A bemutató során láthattak egy lovagi párbajt, fegyverbemutatót, valamint a vár egyik ágyúja is eldördült. Ezután egy szakmai előadás következett, melyet Tobak Ferenc tartott a VR szemüvegről és annak felhasználási lehetőségeiről. Ezek a programok többek között tűzmegelőzési, 360°-os kamerával felvett kisfilmek, melyek a veszélyek, illetve azok megelőzésére, valamint különböző magatartási formákra hívják fel a figyelmet. A bemutatott eszközöket a résztvevők ki is próbálhatták.

A program zárásaként Dobai Sándor elnök megköszönte mindenki részvételét és elmondta, hogy az új technológia rendkívül hasznos ismereteket, új megközelítési módot ad a polgárok biztonságának fokozásában.

Simontornyai szakmai nap
2021-06-09
Az Egyesület, munkavállalói számára - a Vezetőség és a Titkárság szervezésében - a hosszú bezártság és a home office feledtetésére június 4-én, pénteken, a budapesti Noé Hotelben RSOE Napot tartott.

Az esemény remek napos időben, jó hangulatban telt, mely során a munkatársak kötetlen szakmai eszmecserét és baráti beszélgetéseket folytattak egymás között, megismerhették az újonnan becsatlakozókat, valamint a régi kapcsolatokat is felfrissíthették. Emellett asztalitenisz és csocsó mérkőzéseken mérhették össze tudásukat, ügyességüket. A Duna közelsége miatt vízparti sétára is lehetősége nyílt a kollégáknak.

Az ebéd elfogyasztása előtt Dobai Sándor elnök, valamint Kovács Csaba vezérigazgató rövid köszöntőjükben kitértek a pandémia okozta online kommunikáció kialakítására, és örömüket fejezték ki, hogy az eddigi virtuális kapcsolat után ismét „élőben” láthatjuk egymást. Ezt követően Schober Andor bronz fokozatú kitüntetésének átadásra került sor, majd Szász Andor kapott ajándékot, aki 18 évi munka után távozik az Egyesülettől. Ez úton is kívánunk neki sok sikert és egészséget!

Találkozó COVID után
2021-06-15
Dr. Gschwindt András 1989-től 2011-ig látta el az Egyesület alelnöki tisztségét, jelenleg is a tanácsadó testület tagja. Idén RSOE érdemérem aranyfokozatában részesült, a hosszú, lelkiismeretes és segítő munkájáért, melyet a pandémiás helyzet enyhülése okán személyesen a napokban vehetett át.

A mezőberényi származású, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa idén ünnepelte 80. születésnapját is. Fiatal kora óta érdeklődött a rádió és űrtechnológia iránt. A Műegyetem Űrkutató Csoportja 1970-ben alakult meg, amelynek vezetője lett. Az évek alatt számos, általuk fejlesztett eszköz és berendezés került fel több műholdra, űrállomásra, ezek mind, a magyar űrkutatásnak is kiemelkedő sikert hoztak. Jelenleg a Műegyetemi Rádió Club titkára, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék docense.

Nagy álma, hogy megalkossák Magyarország első műholdját, a 2012. februári kilövéssel valóra is vált, az eszköz neve Masat-1 volt. Az évek során további kettő működőképes űreszközt hoztak létre és lőttek ki, melyek nevei SMOG-P (2019.), ez egyben a világ első, működőképes 1-PocketQubeja, és SMOG-1 (2021.). A SMOG műholdak célja az emberre egyébként ártalmatlan RF-szmog mérése. Ennek eredményeként a világon először a BME honlapján vált elérhetővé egy erre vonatkozó globális térkép. Az Egyesület a programok támogatásához hozzájárult.

Ezúton is kívánunk további sok sikert és egészséget!

A magyar műholdak atyja, dr. Gschwindt András
2021-07-02
Hetedik alkalommal találkoztak a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) természetet szerető tagjai. Ezen alkalommal a Nógrádszakál és Litke települések között található Páris-patak völgye volt a túra helyszíne szombaton.

A hét évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal megszervezett túrázást és családi napot az eddigi évek során mindig áprilisban tartottuk meg. Ez alól a tavalyi és az idei év volt a kivétel a Covid-19 járvány miatt érvényben levő veszélyhelyzeti intézkedések miatt. 2019-ben szeptember 12-én, az idei évben pedig június 19-én, szombat gyűltek össze a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) túrázás iránt érdeklődő tagjai a családtagokkal, gyerekekkel. Az RSOE Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében hetedik alkalommal megvalósuló gyalogtúra bázisának helyszínét a “Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület (továbbiakban: HELP ÖTE) az Ipolytarnóc Község Önkormányzatával közösen biztosította.

Nógrád megye hegyes-völgyes vidéke bővelkedik a látnivalókban, így hosszú évekre előre garantálni lehet, hogy a Karancs Gyalogtúrán részt vevők nem maradnak élmények nélkül a nap végére. Ennek a rendezvénynek célja a nógrádi szét tájak megismertetése és bemutatása, a kellemes kikapcsolódás mellett a kölcsönös szakmai együttműködés elmélyítését is. A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben az évben is ötven főt elérő létszámú csapat töltötte együtt az időt. Már reggel igazi nyári időjárás fogadta a túrára gyülekezőket, ami aztán egésznap ki is tartott. A napindító reggeli természetesen az elmaradhatatlan „nyársalós kenyér” vagy „csurgatós kenyér” volt, amit a salgótarjáni eredetű találmánnyal, azaz a szalonnasütő vassal készített el magának mindenki.

A VII. Karancs Gyalogtúrára a Nógrád megyei tagokon és családtagjaikon túl az ország több pontjáról érkeztek RSOE tagok szintén családosan. A rendezvény délelőtt féltizenegykor a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Először Juhász László tűzoltó alezredes Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az RSOE Nógrád megyei tagszervezet titkára és Lajtár Attila az RSOE vezérigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. Juhász László üdvözölte az RSOE vezetőségét és tagságát képviselő vezérigazgató-helyettest és Rába Lajost, az RSOE elnöki tanácsadót, továbbá a keleti országrészből, a nyírségből, a hajdúságból és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett tagokat. Lajtár Attila tolmácsolta Dobai Sándor RSOE elnökúr üdvözletét, aki más országos rendezvény miatt nem tudott személyesen megjelenni ezen a napon. A Vezérigazgató-helyettes néhány szóban beszélt az RSOE legfrissebb feladatairól és eredményeiről, majd személyes örömét fejezte ki, hogy az egyesület és a tagszervezetek szakmai tevékenysége mellett a tagságnak fontos a szabadidő ilyen típusú, hasznos eltöltései is. Ezt bizonyítja a Karancs Gyalogtúra iránti szép létszámú érdeklődés is. A következő felszólaló Seres Tibor tű. ezredes tűzoltósági főtanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, aki a köszöntő szavait követően a HELP ÖTE részére egy oklevelet adott át. Az egyesület ezt az elismerést a 2021. május 20-án Mátrakeresztesen, a Mátrából lezúduló csapadékvíz által okozott partfalomlásnál végrehajtott beavatkozásával érdemelte ki. Az Igazgató a HELP ÖTE szakmai tevékenységét és önzetlen segítségnyújtását példaként állította a megye hivatásos katasztrófavédelem és az önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek tagjai elé.

A megnyitót követően egy rövid, járművekkel történő utazás után a fő programelemként szolgáló túra a nógrádi “Grand Canyon” területén zajlott. (Bővebben a látnivalókról: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/paris-patak-volgye/ vagy https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/paris-patak-volgye-nogradszakal)

Visszaérkezve a célállomásra finom ebéd várta a résztvevőket, majd a szervezők további tartalmas programokra várták a vállalkozó kedvűeket. Lehetőség nyílt dartsban, lézerharcban is kipróbálni magukat, s a legügyesebbek még értékes ajándékokat is kaptak eredményességükért cserébe. A körültekintő szervezésnek és az aktív közreműködőknek köszönhetően minden korosztály kellemesen tölthette el a szabadidőt, a résztvevők pedig a nap végén már a jövő évi találkozó helyszínét tervezték…

VII. Karancs Gyalogtúra
2021-06-23
A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a katasztrófavédelemmel. A társadalmi szerepvállalás vonatkozásában az országos egyesület számára is meghatározó a polgárok biztonsága, mind a szárazföldön, mind a vízen, amennyiben a teljes tevékenységüket vesszük figyelembe.

A biztonság mellett az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek az egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Így egy országos rendezvényen is, név szerint a 2021-es szervezésű „Challenge Day”-en mozdult közösen az egyesület Tolna megyei tagszervezetének néhány tagja, akik a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos, vagy éppen rendvédelmi alkalmazottjaként teljesítenek szolgálatot.

A lelkes csapat egy tolnaikumot választott a sportfoglalkozás színhelyének. A szekszárdi Bati-kereszt kilátó lépcsőin egy váltófutás keretében tudhatnak a hátuk mögött, vagy éppen talpuk alatt összesen valamivel több, mint 1000 lépcsőfokot. A kihívást komolyan véve, valamint a tűzoltó hivatás előtt tisztelegve a férfitagok teljes tűzoltó bevetési védőruhában, légzésvédelem mellett futottak fel a 15 méter magas padlószinttel rendelkező építményre.

A KIHÍVÁS NAPJA -
A TOLNA MEGYEI TAGSZERVEZET TELJESÍTETTE!
2021-06-07
5
5
6
6
FŐOLDAL
HÍREK
4
3
2
1
4
3
2
1
A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a katasztrófavédelemmel. A társadalmi szerepvállalás vonatkozásában az országos egyesület számára is meghatározó a polgárok biztonsága, mind a szárazföldön, mind a vízen, amennyiben a teljes tevékenységüket vesszük figyelembe.

A biztonság mellett az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek az egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Így egy országos rendezvényen is, név szerint a 2021-es szervezésű „Challenge Day”-en mozdult közösen az egyesület Tolna megyei tagszervezetének néhány tagja, akik a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos, vagy éppen rendvédelmi alkalmazottjaként teljesítenek szolgálatot.

A lelkes csapat egy tolnaikumot választott a sportfoglalkozás színhelyének. A szekszárdi Bati-kereszt kilátó lépcsőin egy váltófutás keretében tudhatnak a hátuk mögött, vagy éppen talpuk alatt összesen valamivel több, mint 1000 lépcsőfokot. A kihívást komolyan véve, valamint a tűzoltó hivatás előtt tisztelegve a férfitagok teljes tűzoltó bevetési védőruhában, légzésvédelem mellett futottak fel a 15 méter magas padlószinttel rendelkező építményre.

A KIHÍVÁS NAPJA - A TOLNA MEGYEI TAGSZERVEZET TELJESÍTETTE!
2021-06-07
Idén negyedik alkalommal, Simontornyán tartotta meg regionális szakmai napját a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Az eseményre a Fejér, Baranya, Somogy és Tolna megyei tagszervezetek képviselői kaptak meghívást. A vár lovagtermében mondott köszöntőt Torma József Simontornya polgármestere, aki beszélt többek között a város történelméről, jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli tervekről. Üdvözlő beszédükben Dobai Sándor elnök, valamint Nagyné Borbandi Judit tű. ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes asszony is pozitívan értékelték az Egyesület pandémia alatt végzett munkáját.

A köszöntőt követően a résztvevők a várban, tárlatvezetés keretében ismerkedtek a város történetével. A bemutató során láthattak egy lovagi párbajt, fegyverbemutatót, valamint a vár egyik ágyúja is eldördült. Ezután egy szakmai előadás következett, melyet Tobak Ferenc tartott a VR szemüvegről és annak felhasználási lehetőségeiről. Ezek a programok többek között tűzmegelőzési, 360°-os kamerával felvett kisfilmek, melyek a veszélyek, illetve azok megelőzésére, valamint különböző magatartási formákra hívják fel a figyelmet. A bemutatott eszközöket a résztvevők ki is próbálhatták.

A program zárásaként Dobai Sándor elnök megköszönte mindenki részvételét és elmondta, hogy az új technológia rendkívül hasznos ismereteket, új megközelítési módot ad a polgárok biztonságának fokozásában.

Simontornyai szakmai nap
2021-06-09
Az Egyesület, munkavállalói számára - a Vezetőség és a Titkárság szervezésében - a hosszú bezártság és a home office feledtetésére június 4-én, pénteken, a budapesti Noé Hotelben RSOE Napot tartott.

Az esemény remek napos időben, jó hangulatban telt, mely során a munkatársak kötetlen szakmai eszmecserét és baráti beszélgetéseket folytattak egymás között, megismerhették az újonnan becsatlakozókat, valamint a régi kapcsolatokat is felfrissíthették. Emellett asztalitenisz és csocsó mérkőzéseken mérhették össze tudásukat, ügyességüket. A Duna közelsége miatt vízparti sétára is lehetősége nyílt a kollégáknak.

Az ebéd elfogyasztása előtt Dobai Sándor elnök, valamint Kovács Csaba vezérigazgató rövid köszöntőjükben kitértek a pandémia okozta online kommunikáció kialakítására, és örömüket fejezték ki, hogy az eddigi virtuális kapcsolat után ismét „élőben” láthatjuk egymást. Ezt követően Schober Andor bronz fokozatú kitüntetésének átadásra került sor, majd Szász Andor kapott ajándékot, aki 18 évi munka után távozik az Egyesülettől. Ez úton is kívánunk neki sok sikert és egészséget!

Találkozó COVID után
2021-06-15
Dr. Gschwindt András 1989-től 2011-ig látta el az Egyesület alelnöki tisztségét, jelenleg is a tanácsadó testület tagja. Idén RSOE érdemérem aranyfokozatában részesült, a hosszú, lelkiismeretes és segítő munkájáért, melyet a pandémiás helyzet enyhülése okán személyesen a napokban vehetett át.

A mezőberényi származású, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa idén ünnepelte 80. születésnapját is. Fiatal kora óta érdeklődött a rádió és űrtechnológia iránt. A Műegyetem Űrkutató Csoportja 1970-ben alakult meg, amelynek vezetője lett. Az évek alatt számos, általuk fejlesztett eszköz és berendezés került fel több műholdra, űrállomásra, ezek mind, a magyar űrkutatásnak is kiemelkedő sikert hoztak. Jelenleg a Műegyetemi Rádió Club titkára, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék docense.

Nagy álma, hogy megalkossák Magyarország első műholdját, a 2012. februári kilövéssel valóra is vált, az eszköz neve Masat-1 volt. Az évek során további kettő működőképes űreszközt hoztak létre és lőttek ki, melyek nevei SMOG-P (2019.), ez egyben a világ első, működőképes 1-PocketQubeja, és SMOG-1 (2021.). A SMOG műholdak célja az emberre egyébként ártalmatlan RF-szmog mérése. Ennek eredményeként a világon először a BME honlapján vált elérhetővé egy erre vonatkozó globális térkép. Az Egyesület a programok támogatásához hozzájárult.

Ezúton is kívánunk további sok sikert és egészséget!

A magyar műholdak atyja, dr. Gschwindt András
2021-07-02
Hetedik alkalommal találkoztak a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) természetet szerető tagjai. Ezen alkalommal a Nógrádszakál és Litke települések között található Páris-patak völgye volt a túra helyszíne szombaton.

A hét évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal megszervezett túrázást és családi napot az eddigi évek során mindig áprilisban tartottuk meg. Ez alól a tavalyi és az idei év volt a kivétel a Covid-19 járvány miatt érvényben levő veszélyhelyzeti intézkedések miatt. 2019-ben szeptember 12-én, az idei évben pedig június 19-én, szombat gyűltek össze a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) túrázás iránt érdeklődő tagjai a családtagokkal, gyerekekkel. Az RSOE Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében hetedik alkalommal megvalósuló gyalogtúra bázisának helyszínét a “Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület (továbbiakban: HELP ÖTE) az Ipolytarnóc Község Önkormányzatával közösen biztosította.

Nógrád megye hegyes-völgyes vidéke bővelkedik a látnivalókban, így hosszú évekre előre garantálni lehet, hogy a Karancs Gyalogtúrán részt vevők nem maradnak élmények nélkül a nap végére. Ennek a rendezvénynek célja a nógrádi szét tájak megismertetése és bemutatása, a kellemes kikapcsolódás mellett a kölcsönös szakmai együttműködés elmélyítését is. A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben az évben is ötven főt elérő létszámú csapat töltötte együtt az időt. Már reggel igazi nyári időjárás fogadta a túrára gyülekezőket, ami aztán egésznap ki is tartott. A napindító reggeli természetesen az elmaradhatatlan „nyársalós kenyér” vagy „csurgatós kenyér” volt, amit a salgótarjáni eredetű találmánnyal, azaz a szalonnasütő vassal készített el magának mindenki.

A VII. Karancs Gyalogtúrára a Nógrád megyei tagokon és családtagjaikon túl az ország több pontjáról érkeztek RSOE tagok szintén családosan. A rendezvény délelőtt féltizenegykor a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Először Juhász László tűzoltó alezredes Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az RSOE Nógrád megyei tagszervezet titkára és Lajtár Attila az RSOE vezérigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. Juhász László üdvözölte az RSOE vezetőségét és tagságát képviselő vezérigazgató-helyettest és Rába Lajost, az RSOE elnöki tanácsadót, továbbá a keleti országrészből, a nyírségből, a hajdúságból és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett tagokat. Lajtár Attila tolmácsolta Dobai Sándor RSOE elnökúr üdvözletét, aki más országos rendezvény miatt nem tudott személyesen megjelenni ezen a napon. A Vezérigazgató-helyettes néhány szóban beszélt az RSOE legfrissebb feladatairól és eredményeiről, majd személyes örömét fejezte ki, hogy az egyesület és a tagszervezetek szakmai tevékenysége mellett a tagságnak fontos a szabadidő ilyen típusú, hasznos eltöltései is. Ezt bizonyítja a Karancs Gyalogtúra iránti szép létszámú érdeklődés is. A következő felszólaló Seres Tibor tű. ezredes tűzoltósági főtanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, aki a köszöntő szavait követően a HELP ÖTE részére egy oklevelet adott át. Az egyesület ezt az elismerést a 2021. május 20-án Mátrakeresztesen, a Mátrából lezúduló csapadékvíz által okozott partfalomlásnál végrehajtott beavatkozásával érdemelte ki. Az Igazgató a HELP ÖTE szakmai tevékenységét és önzetlen segítségnyújtását példaként állította a megye hivatásos katasztrófavédelem és az önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek tagjai elé.

A megnyitót követően egy rövid, járművekkel történő utazás után a fő programelemként szolgáló túra a nógrádi “Grand Canyon” területén zajlott. (Bővebben a látnivalókról: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/paris-patak-volgye/ vagy https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/paris-patak-volgye-nogradszakal)

Visszaérkezve a célállomásra finom ebéd várta a résztvevőket, majd a szervezők további tartalmas programokra várták a vállalkozó kedvűeket. Lehetőség nyílt dartsban, lézerharcban is kipróbálni magukat, s a legügyesebbek még értékes ajándékokat is kaptak eredményességükért cserébe. A körültekintő szervezésnek és az aktív közreműködőknek köszönhetően minden korosztály kellemesen tölthette el a szabadidőt, a résztvevők pedig a nap végén már a jövő évi találkozó helyszínét tervezték…

VII. Karancs Gyalogtúra
2021-06-23
5
5
6
6
FŐOLDAL
HÍREK
4
3
2
1
4
3
2
1
A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a katasztrófavédelemmel. A társadalmi szerepvállalás vonatkozásában az országos egyesület számára is meghatározó a polgárok biztonsága, mind a szárazföldön, mind a vízen, amennyiben a teljes tevékenységüket vesszük figyelembe.

A biztonság mellett az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek az egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Így egy országos rendezvényen is, név szerint a 2021-es szervezésű „Challenge Day”-en mozdult közösen az egyesület Tolna megyei tagszervezetének néhány tagja, akik a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos, vagy éppen rendvédelmi alkalmazottjaként teljesítenek szolgálatot.

A lelkes csapat egy tolnaikumot választott a sportfoglalkozás színhelyének. A szekszárdi Bati-kereszt kilátó lépcsőin egy váltófutás keretében tudhatnak a hátuk mögött, vagy éppen talpuk alatt összesen valamivel több, mint 1000 lépcsőfokot. A kihívást komolyan véve, valamint a tűzoltó hivatás előtt tisztelegve a férfitagok teljes tűzoltó bevetési védőruhában, légzésvédelem mellett futottak fel a 15 méter magas padlószinttel rendelkező építményre.

A KIHÍVÁS NAPJA - A TOLNA MEGYEI TAGSZERVEZET TELJESÍTETTE!
2021-06-07
Idén negyedik alkalommal, Simontornyán tartotta meg regionális szakmai napját a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Az eseményre a Fejér, Baranya, Somogy és Tolna megyei tagszervezetek képviselői kaptak meghívást. A vár lovagtermében mondott köszöntőt Torma József Simontornya polgármestere, aki beszélt többek között a város történelméről, jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli tervekről. Üdvözlő beszédükben Dobai Sándor elnök, valamint Nagyné Borbandi Judit tű. ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes asszony is pozitívan értékelték az Egyesület pandémia alatt végzett munkáját.

A köszöntőt követően a résztvevők a várban, tárlatvezetés keretében ismerkedtek a város történetével. A bemutató során láthattak egy lovagi párbajt, fegyverbemutatót, valamint a vár egyik ágyúja is eldördült. Ezután egy szakmai előadás következett, melyet Tobak Ferenc tartott a VR szemüvegről és annak felhasználási lehetőségeiről. Ezek a programok többek között tűzmegelőzési, 360°-os kamerával felvett kisfilmek, melyek a veszélyek, illetve azok megelőzésére, valamint különböző magatartási formákra hívják fel a figyelmet. A bemutatott eszközöket a résztvevők ki is próbálhatták.

A program zárásaként Dobai Sándor elnök megköszönte mindenki részvételét és elmondta, hogy az új technológia rendkívül hasznos ismereteket, új megközelítési módot ad a polgárok biztonságának fokozásában.

Simontornyai szakmai nap
2021-06-09
Az Egyesület, munkavállalói számára - a Vezetőség és a Titkárság szervezésében - a hosszú bezártság és a home office feledtetésére június 4-én, pénteken, a budapesti Noé Hotelben RSOE Napot tartott.

Az esemény remek napos időben, jó hangulatban telt, mely során a munkatársak kötetlen szakmai eszmecserét és baráti beszélgetéseket folytattak egymás között, megismerhették az újonnan becsatlakozókat, valamint a régi kapcsolatokat is felfrissíthették. Emellett asztalitenisz és csocsó mérkőzéseken mérhették össze tudásukat, ügyességüket. A Duna közelsége miatt vízparti sétára is lehetősége nyílt a kollégáknak.

Az ebéd elfogyasztása előtt Dobai Sándor elnök, valamint Kovács Csaba vezérigazgató rövid köszöntőjükben kitértek a pandémia okozta online kommunikáció kialakítására, és örömüket fejezték ki, hogy az eddigi virtuális kapcsolat után ismét „élőben” láthatjuk egymást. Ezt követően Schober Andor bronz fokozatú kitüntetésének átadásra került sor, majd Szász Andor kapott ajándékot, aki 18 évi munka után távozik az Egyesülettől. Ez úton is kívánunk neki sok sikert és egészséget!

Hetedik alkalommal találkoztak a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) természetet szerető tagjai. Ezen alkalommal a Nógrádszakál és Litke települések között található Páris-patak völgye volt a túra helyszíne szombaton.

A hét évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal megszervezett túrázást és családi napot az eddigi évek során mindig áprilisban tartottuk meg. Ez alól a tavalyi és az idei év volt a kivétel a Covid-19 járvány miatt érvényben levő veszélyhelyzeti intézkedések miatt. 2019-ben szeptember 12-én, az idei évben pedig június 19-én, szombat gyűltek össze a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) túrázás iránt érdeklődő tagjai a családtagokkal, gyerekekkel. Az RSOE Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében hetedik alkalommal megvalósuló gyalogtúra bázisának helyszínét a “Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület (továbbiakban: HELP ÖTE) az Ipolytarnóc Község Önkormányzatával közösen biztosította.

Nógrád megye hegyes-völgyes vidéke bővelkedik a látnivalókban, így hosszú évekre előre garantálni lehet, hogy a Karancs Gyalogtúrán részt vevők nem maradnak élmények nélkül a nap végére. Ennek a rendezvénynek célja a nógrádi szét tájak megismertetése és bemutatása, a kellemes kikapcsolódás mellett a kölcsönös szakmai együttműködés elmélyítését is. A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben az évben is ötven főt elérő létszámú csapat töltötte együtt az időt. Már reggel igazi nyári időjárás fogadta a túrára gyülekezőket, ami aztán egésznap ki is tartott. A napindító reggeli természetesen az elmaradhatatlan „nyársalós kenyér” vagy „csurgatós kenyér” volt, amit a salgótarjáni eredetű találmánnyal, azaz a szalonnasütő vassal készített el magának mindenki.

A VII. Karancs Gyalogtúrára a Nógrád megyei tagokon és családtagjaikon túl az ország több pontjáról érkeztek RSOE tagok szintén családosan. A rendezvény délelőtt féltizenegykor a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Először Juhász László tűzoltó alezredes Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az RSOE Nógrád megyei tagszervezet titkára és Lajtár Attila az RSOE vezérigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. Juhász László üdvözölte az RSOE vezetőségét és tagságát képviselő vezérigazgató-helyettest és Rába Lajost, az RSOE elnöki tanácsadót, továbbá a keleti országrészből, a nyírségből, a hajdúságból és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett tagokat. Lajtár Attila tolmácsolta Dobai Sándor RSOE elnökúr üdvözletét, aki más országos rendezvény miatt nem tudott személyesen megjelenni ezen a napon. A Vezérigazgató-helyettes néhány szóban beszélt az RSOE legfrissebb feladatairól és eredményeiről, majd személyes örömét fejezte ki, hogy az egyesület és a tagszervezetek szakmai tevékenysége mellett a tagságnak fontos a szabadidő ilyen típusú, hasznos eltöltései is. Ezt bizonyítja a Karancs Gyalogtúra iránti szép létszámú érdeklődés is. A következő felszólaló Seres Tibor tű. ezredes tűzoltósági főtanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, aki a köszöntő szavait követően a HELP ÖTE részére egy oklevelet adott át. Az egyesület ezt az elismerést a 2021. május 20-án Mátrakeresztesen, a Mátrából lezúduló csapadékvíz által okozott partfalomlásnál végrehajtott beavatkozásával érdemelte ki. Az Igazgató a HELP ÖTE szakmai tevékenységét és önzetlen segítségnyújtását példaként állította a megye hivatásos katasztrófavédelem és az önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek tagjai elé.

A megnyitót követően egy rövid, járművekkel történő utazás után a fő programelemként szolgáló túra a nógrádi “Grand Canyon” területén zajlott. (Bővebben a látnivalókról: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/paris-patak-volgye/ vagy https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/paris-patak-volgye-nogradszakal)

Visszaérkezve a célállomásra finom ebéd várta a résztvevőket, majd a szervezők további tartalmas programokra várták a vállalkozó kedvűeket. Lehetőség nyílt dartsban, lézerharcban is kipróbálni magukat, s a legügyesebbek még értékes ajándékokat is kaptak eredményességükért cserébe. A körültekintő szervezésnek és az aktív közreműködőknek köszönhetően minden korosztály kellemesen tölthette el a szabadidőt, a résztvevők pedig a nap végén már a jövő évi találkozó helyszínét tervezték…

Találkozó COVID után
VII. Karancs Gyalogtúra
2021-06-15
2021-06-23
Dr. Gschwindt András 1989-től 2011-ig látta el az Egyesület alelnöki tisztségét, jelenleg is a tanácsadó testület tagja. Idén RSOE érdemérem aranyfokozatában részesült, a hosszú, lelkiismeretes és segítő munkájáért, melyet a pandémiás helyzet enyhülése okán személyesen a napokban vehetett át.

A mezőberényi származású, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa idén ünnepelte 80. születésnapját is. Fiatal kora óta érdeklődött a rádió és űrtechnológia iránt. A Műegyetem Űrkutató Csoportja 1970-ben alakult meg, amelynek vezetője lett. Az évek alatt számos, általuk fejlesztett eszköz és berendezés került fel több műholdra, űrállomásra, ezek mind, a magyar űrkutatásnak is kiemelkedő sikert hoztak. Jelenleg a Műegyetemi Rádió Club titkára, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék docense.

Nagy álma, hogy megalkossák Magyarország első műholdját, a 2012. februári kilövéssel valóra is vált, az eszköz neve Masat-1 volt. Az évek során további kettő működőképes űreszközt hoztak létre és lőttek ki, melyek nevei SMOG-P (2019.), ez egyben a világ első, működőképes 1-PocketQubeja, és SMOG-1 (2021.). A SMOG műholdak célja az emberre egyébként ártalmatlan RF-szmog mérése. Ennek eredményeként a világon először a BME honlapján vált elérhetővé egy erre vonatkozó globális térkép. Az Egyesület a programok támogatásához hozzájárult.

Ezúton is kívánunk további sok sikert és egészséget!

A magyar műholdak atyja, dr. Gschwindt András
2021-07-02
5
5
6
6