ACCESSMILE

Projekt címe: ACCESSMILE – Az utolsó mérföld megközelíthetőségének fejlesztése a vidéki és periférikus régióktól a fő közép-európai TEN-T csomópontokhoz az információs és kommunikációs technológiák segítségével

Támogatási program: Interreg Central Europe

Projekt időtartama: 2023.04.01 – 2026.03.31

RSOE szerepe: Munkacsomagvezető

 

Projektleírás:
Az ACCESSMILE projekt segít megoldani a vidéki és periférikus területek gyenge utolsó mérföldes elérhetőségét a fő TEN-T árufuvarozási csomópontokhoz. Ez a kihívás különösen Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Ausztria, Magyarország, Németország és Lengyelország szállítmányozóit érinti.
Valójában a multimodális közlekedés hatékonyságának hiánya, a gyengébb gazdasági növekedés, a közlekedéssel összefüggő nagyobb légszennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátása érinti őket a regionális központokhoz képest.
Ennek megváltoztatása érdekében az együttműködés központi jelentőségű, mivel a megválaszolandó kérdések közösek, és olyan működési témákat fednek le, amelyeket a közlekedési áramlások globális jellege miatt nem lehet helyi szinten kezelni.
Ez az oka annak, hogy a logisztikai lánc kulcsfontosságú szereplőit képviselő fuvarozók közötti együttműködés, amelyek mindegyike hozzájárul a multimodális összeköttetés általános hatékonyságához, elengedhetetlen a vidéki és periférikus területek utolsó mérföldes megközelíthetőségének javításához a fő TEN-T csomópontokhoz, valamint a területi kohézió megerősítéséhez.
Ennek érdekében a digitalizációra, a közép- és hosszú távú tervezési eszközök kidolgozására, valamint az informatikai eszközök tesztelésére összpontosítunk területeinken, lehetővé téve közös szabványok felállítását.
Azzal kezdjük, hogy összehasonlítjuk régióink jelenlegi helyzetét a rendelkezésre álló legjobb gyakorlatokkal, majd stratégiát és cselekvési terveket készítünk a következő három informatikai témában:

  • a közlekedési áramlás optimalizálása,
  • kapuk,
  • rakománycsomagolás.

Ezután közösen teszteljük őket eredményorientált kísérleti tevékenységekben (pilot actions) különböző helyszíneken, összehasonlítjuk eredményeinket, és levonjuk a kapcsolódó tanulságokat, megoldásokat találunk, annak érdekében, hogy az eredmények más régiókban is jól megismételhetők legyenek.

Ennek eredményeként a közlekedésben érdekelt felek konkrét javulást tapasztalhatnak majd a vidéki és peremterületekre irányuló utolsó mérföldes összeköttetés hatékonyságában már a projekt időtartama alatt.

A projekt három évében közös együttműködési és fejlesztési pálya kialakítását várjuk Közép-Európa vidéki és periférikus térségeinek TEN-T-vel való utolsó mérföldes kapcsolatainak közép- és hosszú távú javítása és a területi kohézió erősítése érdekében.

Bővebb információ: https://www.interreg-central.eu/projects/accessmile/

Legfrissebb információk: https://www.linkedin.com/company/accessmile-project/

Ekkor frissült: május 3, 2023

ÚJ!