COMEX 2

Projekt címe:

COMEX 2 – Folyami Információs Szolgáltatások Korridormenedzsment Végrehajtás 2

Támogatási program:

CEF program

Projekt időtartama:

2023. 02. 01.-2028. 02. 01.

RSOE szerepe:

Projektpartner

Projektleírás:

A RIS COMEX projekt (2016-2022) eredményeinek alapján, mely során megvalósult többek között az EuRIS nevű közös európai folyami információs szolgáltatás platform, amely 13 európai országból származó vízi út-, infrastruktúra-, forgalom- és szállítási adatokat kínál az összes belvízi közlekedési felhasználó számára egyetlen hozzáférési pontként, a COMEX 2 folytatni fogja, kibővíti és optimalizálja a nyújtott szolgáltatásokat és adatokat annak érdekében, hogy növelje és optimalizálja a felhasználók, a társadalom és a környezet számára nyújtott előnyöket. Ennek érdekében a kulcsfontosságú fókusz a funkcionalitás és földrajzi kiterjesztésre, valamint a meglévő belső- és fedélzeti rendszerekkel való közvetlen integrációra irányul a részvényesek igényei és követelményei alapján, melyek magukban foglalják a hajóüzemeltetőket, kormányosokat, logisztikai felhasználókat és hatóságokat.

Az EuRIS mellett létrejött egy közös elektronikus jelentési rendszer, CEERIS néven, 8 európai ország részvételével annak érdekében, hogy segítse az adminisztratív akadályok és jelentési terhek csökkentését. A COMEX 2 a CEERIS bővítésére és optimalizálására összpontosít, ideértve a CEERIS és más meglévő rendszerek közötti kapcsolatot is, annak érdekében, hogy elősegítse az egyszeri jelentést az egész európai belvízi közlekedésre vonatkozóan.

A COMEX 2 szorosan követni fogja a DTLF és eFTI kezdeményezéseket, és megfelelő intézkedéseket fog tenni a rendszerek, szolgáltatások és adatcsere multimodális integrációjának elősegítése érdekében.

A COMEX 2 más pillérei a érintettek kezelése, a navigáció biztonságának növelését szolgáló szolgáltatások, intézkedések a belvízi közlekedés digitalizációjának elősegítése érdekében, az európai RIS rendszerek fenntartható működéséhez szükséges ellenálló és stabil keretek, valamint egyéb nemzeti és nemzetközi prioritások, hogy optimalizálja a RIS spektrumát és az elért előnyöket.

A COMEX 2 jelentős mértékben hozzá fog járulni a belvízi közlekedés hatékonyságának növeléséhez és az egyensúlyi módosításhoz, ami jelentős környezeti és gazdasági előnyökkel jár.

Bővebb információ:

COMEX² – River Information Services Corridor Management Execution² - viadonau

Legfrissebb információk:

COMEX² – River Information Services Corridor Management Execution² - viadonau