PLOTO

Projekt címe:

PLOTO - A környezeti szempontból fenntartható és feltörekvő digitális prediktív modellezés alkalmazása a hajózási utak éghajlatváltozással és más szélsőségekkel szembeni ellenálló képességének javítása érdekében

Támogatási program:

Horizon Europe

Projekt időtartama:

2022.09.01 – 2026.02.28

RSOE szerepe:

Projekt partner

Projektleírás:

A PLOTO célja a meglévő eszközök és szolgáltatások, valamint a feltörekvő felhasználásával elsősorban a belvízi (IWW) közlekedési infrastruktúrákra alkalmazható integrált tervezési platform kialakítása.

A feltételezés az, hogy a fennálló megoldásokkkal, valamint a természet alapú megoldásokkal és más eszközökkel és intézkedésekkel csökkenthetik az éghajlatváltozással összefüggő kockázatokat és javíthatják a belvízi víz ellenálló képességét, ugyanakkor megóvhatják a biodiverzitást és egyéb környezeti paramétereket.

A PLOTO platform célja a többveszélyes kockázatok megértése, az intelligens megelőzés és felkészültség, valamint a gyorsabb, adaptált és hatékony reagálás. Javasolt új integrált rendszerünk az operatív és stratégiai alkalmazkodási és mérséklési intézkedések támogatására az éghajlatváltozás hatásainak (beleértve a szélsőséges eseményeket is) jobb feldolgozásával és az azokból való hatékonyabb helyreállítással a belvízi víz ellenálló képességének növelését célozza.

A bevezetett technikai, társadalmi és intézményi intézkedéseket először rendszerünk szimulálja (digitális iker), majd telepíti és demonstrálja, hogy a projektben meghatározott gazdasági és egyéb mutatókkal szemben értékelhető legyen.

WP1: Nemzetközi partnerekkel való egyeztetés, projektmenedzsment, pénzügyi menedzsment.

WP2: Hazai követelmények meghatározásában részvétel és a meglévő információs rendszerek elemzése és a jövőbeni tervezése.

WP3: Meteorológiai és egyéb adatok feldolgozásának megtervezése, koordináció nemzetközi partnerekkel, saját információs rendszer elemzése

WP4: Hozzájárulás magyar részről a kikötői és ahhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra vizsgálatához, értékeléséhez.

WP5: Különböző adatforrások elemzése hazai szemszögből

WP6: Döntéstámogató rendszer megvalósításában részvétel, saját hazai rendszerekhez való illesztés

WP7: Budapesti pilot tevékenységek megvalósításában részvétel információs rendszer oldalról

WP8: Hazai részről hozzájárulás a projekt eredményeinek felhasználásához és terjesztéséhez, projektkommunikáció

Bővebb információ:

https://ploto-project.eu/

Legfrissebb hírek:

https://www.linkedin.com/company/plotoproject/